mikesh

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O plánovaní rodičovstva ... trochu inak


Táto téma je na prvý pohľad prekonaná a nepríliš dôležitá, zvlášť keď žijeme v dobe demografickej krízy a starnutia obyvateľstva. Avšak pri hlbšom pohľade do problému prídeme k tomu, že táto téma je potrebná viac než kedykoľvek predtým, a to z viacerých dôvodov. V minulosti i súčasnosti prebiehali snahy o osvetu v oblasti plánovania rodiny, sexuálnej výchovy a pod. Poriadajú sa konferencie, semináre, odborné sympóziá atď., ale toto všetko je ako sa ukazuje k ničomu. Nezabránilo ani nezabráni to tomu, aby sa rodili nieže deti nechcené, ale deti celoživotne poznačené či už duševne alebo fyzicky. Pretože koniec koncov z nich raz vyrastú dospelí ľudia tvoriaci túto spoločnosť, je nežiaduce, aby mali akékoľvek deformácie či už telesné alebo duševné.

Teda plánované rodičovstvo v tomto ponímaní znamená jednoducho to, že nie každý môže mať deti. Tým je myslená obštrukcia nie biologická lež sociálna. Znovu a znovu sa množiace prípady týraných detí, detí vykorisťovaných, zneužívaných, odložených, zanedbávaných, citovo a materiálne strádajúcich, detí podieľajúcich sa na kriminalite, psychicky narušených detí, mentálne zaostalých alebo inak fyzicky či psychicky deformovaných (tento výpočet by žiaľ mohol pokračovať ďalej a ďalej), nás núti k zamysleniu a hľadaniu riešenia. Trestanie násilia na deťoch, zanedbávania či zneužívania je len riešenie následkov, aj to len čiastočné. Prevencia je lepšia než liečenie, v tomto prípade to platí obzvlášť. Jediným spôsobom ako predísť či zabrániť tomuto všetkému je plánované rodičovstvo. To znamená, že nie každý, kto si zmyslí mať deti ich aj mať môže. Musí spĺňať nevyhnutné predpoklady, aby mohol byť rodičom. Mal by byť zrelou osobnosťou, teda mal by byť požadovaný určitý vek, zdravotný a duševný stav. Musí preukázať schopnosť vychovávať dieťa resp. obaja rodičia by mali preukázať schopnosť samostatného harmonického spolužitia po určenú dobu (min.1 rok) pred splodením dieťaťa. Nesmie byť ani jeden z rodičov  závislí na drogách alebo alkohole. Taktiež by nemali mať žiadne vážnejšie dedičné choroby.

Nesmie sa stať, čo je žiaľ viac menej bežným javom, že v podstate deti majú deti. I keď nie fyzicky deti, no duševne nevyzretí jedinci, postrádajúci životnú orientáciu vôbec, často i základne vzdelanie a pod. majú deti. Ako je o tieto ich deti nimi „postarané“ sa žiaľ stále častejšie dozvedáme z médií. Prípady kedy sú deti týrane či už fyzicky alebo duševne, či zámerne alebo z nedbalosti, sú čím ďalej častejšie a môžu za to samozrejme dotyční jedinci, ale tiež spoločnosť ako taká, pretože im to dovolila a nedokázala ochrániť týrané a zneužívané či v lepšom prípade zanedbávané deti. A ochrániť ich sa dá jedine plánovaným rodičovstvom v tomto ponímaní. 
 

Je nepopierateľný fakt, že človeka najviac formuje detstvo a výchova. Keď sa zabezpečí, že jeho rodičia budú skutočne rodičia, vyrastie z neho jedinec zdravý  fyzicky i duševne, čo postupne zabezpečí, že spoločnosť bude zdravá a silná. Tiež budú (z veľkej miery) eliminované dedičné choroby, poruchy, klesne kriminalita a celkovo sklony k násiliu a všetky s tým súvisiace deformácie či degenerácie, pretože výskumy a skúsenosti jednoznačne dokazujú, že v úplnej a po všetkých stránkach zdravej rodine je omnoho menšia pravdepodobnosť, že potomok bude mať kriminálne či násilné sklony. Keď budú poskytnuté všetky predpoklady resp. uspokojené všetky jeho potreby, okrem materiálnych, hlave sociálne a citové, je malá pravdepodobnosť, že dieťa bude mať v dospelosti sklony asociálne či kriminálne alebo inak deformované správanie.

Každý kto chce mať dieťa by si mal najprv položiť otázku prečo to chce. Musí za tým stáť cieľavedomá snaha a dlhodobé rozhodnutie, nesmie to byť z nudy, z donútenia, z dôvodu pripútania partnera, z finančných dôvodov ani z nejakého iného chvíľkového alebo egoistického popudu.   

 

Predpokladané požiadavky:                                                 

Žiadateľ o rodičovstvo nesmie byť psychicky labilný, nesmie mať dedičné choroby, nesmie byť závislý na alkohole, drogách, liekoch atď., musí byť zdravý fyzicky i duševne. Vek rodičov žiadajúcich o povolenie splodiť dieťa nesmie byť nemal byť menší než 25 rokov. Je potrebné preukázať minimálne ročné spolužitie partnerov v spoločnej domácnosti. Taktiež by mal minimálne jeden z partnerov mať stálu prácu, čím sa myslí, aby nepoberal dlhodobo sociálnu alebo inú podporu alebo inak sa vyhýbal práci či zabezpečeniu rodiny.

O posúdenie žiadateľov by sa samozrejme staral na to určený inštitút pozostávajúci z odborníkov z rád sociológov, pedagógov, pediatrov, psychológov atď.  

 Každý človek si musí uvedomiť, že sa nejedná o zasahovanie do osobnej slobody človeka, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, pretože tu nejde o osobnú slobodu jednotlivca, ale o splodenie ďalšej ľudskej bytosti, ktorá má právo a potrebu narodiť sa do takých podmienok, ktoré mu zabezpečia zdravý vývoj. A to sa dá zabezpečiť jedine tým, že bude zavedená striktná kontrola resp. plánovanie rodičovstva.


o spoločnosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Konečne ktosi, kto má k plodeniu Slovače zodpovedný prístup.
    Navrhujem založiť Slovakoliaheň s. r. o. s účasťou štátu a podporou z eurofondov.
    publikované: 10.04.2009 09:37:07 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Myslim, ze tvoje poziadavky
    by splnilo tak 10% obyvatelstva. To si si ty vymyslel tie poziadavky alebo to mas odniekial?
    publikované: 10.04.2009 09:43:33 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Keby mikeshove požiadavky platili retroaktívne, dnes by som tu nekomentoval :-).
    publikované: 10.04.2009 09:46:03 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  4. RE:eulalia
    Nejde o to, aby sa rodilo co najviac deti, ale aby sa rodili zdrave do zdravych rodin

    Tie poziadavky nemam zo seba, aspon nie vsetky.
    publikované: 10.04.2009 09:59:30 | autor: mikesh (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Mikesh
    tomuto, čo si tu ty napísal sa hovorí Eugenika. Plánované rodičovstvo do najmenších detailov. Počas druhej svetovej vojny sa s touto vedou, alebo s touto teóriou riadenej populácie zaoberal doktor smrť, Mengele. A je zaujímavé, že si túto teóriu veľmi rýchlo osvojujú práve mocipáni totalitných režimov. Raz darmo, túžba po moci a rozhodovaní o živote a smrti je tu stále.
    publikované: 10.04.2009 11:36:50 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  6. re: eneko
    a co je zle na eugenike ktora bola uz pred nacizmom? okrem toho tu ide aj o ine veci nielen o geneticke predpoklad.
    publikované: 10.04.2009 12:09:20 | autor: mikesh (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. mikesh, na samotnej snahe zlepšiť genofond nemusí byť nič zlé.
    Problematické sú konkrétne opatrenia a sprievodná ideológia.
    Napríklad rozhodovanie odborných komisií o živote jednotlivca alebo manipulatívne obmedzovanie jeho osobnej slobody s odvolaním sa na práva potomkov.
    Eugenické opatrenia by mali mať charakter odporúčaní a byť postavené na dobrovoľnosti a pozitívnej motivácii, nie na príkazoch, zákazoch a manipulácii.
    publikované: 10.04.2009 12:24:43 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Mikesh
    odpoviem ti otázkou.
    Čo je zlé na socializme, komunizme, kapitalizme, veď tu predsa bol už dávno pred nacizmom.
    Chyba nie je v žiadnom izme, chyba nie je ani v eugenike, chyba je v ľuďoch.
    To ľudia sú tí, ktorí zlyhajú. Moc je niečo úžasné a preto si to chcú vyskúšať, aké to je mať moc.
    Pozri sa len okolo seba a dostaneš odpoveď na všetky tvoje otázky.
    publikované: 10.04.2009 12:46:24 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  9. vobec nejde o...
    vobec nejde o genofond... zaujimave, ze si nikto nevsimol o co tam vlastne ide, totiz o uplne a zdrave rodiny po vsetkych strankach. To je hlavna myslienka.
    A pokial ide o dobrovolnost v tomto, tak neprisposobive vrstvy obyvatelstva nedokazu dodrzovat ani elementarne pravidla... nehovoriac otomto.
    publikované: 10.04.2009 13:44:16 | autor: mikesh (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. mikesh, naozaj vôbec nejde o genofond?
    Citujem:
    .
    „... je nežiaduce, aby (deti) mali akékoľvek deformácie, či už telesné alebo duševné.“
    .
    „... vyrastie z neho jedinec zdravý fyzicky i duševne, čo postupne zabezpečí, že spoločnosť bude zdravá a silná. Tiež budú (z veľkej miery) eliminované dedičné choroby, poruchy, ... a všetky s tým súvisiace deformácie či degenerácie...“
    .
    „Žiadateľ o rodičovstvo ... nesmie mať dedičné choroby, ... musí byť zdravý fyzicky i duševne.“
    publikované: 10.04.2009 14:00:50 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. samozrejme
    ...to su poziadavky ktore stym suvisia...
    publikované: 10.04.2009 14:20:43 | autor: mikesh (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. mikesh, tvoje požiadavky vyzerajú byť prosté a užitočné
    V skutočnosti sú a v minulosti už boli vykročením na cestu do pekla. Holokaust je jednou z ukážok.
    publikované: 10.04.2009 14:34:15 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  13. jasne...
    tak podla teba je tento pseudohumanizmus uplne v poriadku? Tieto poziadavky nemaju s holokaustom nic spolocne... Anarchia v plodeni a zakladani rodin je jednou z hlavnych pricin rozkladu spolocnosti.
    publikované: 10.04.2009 16:20:29 | autor: mikesh (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. mikesh, ak to, čo navrhuješ, je humanizmus
    potom je to humanizmus výsostne nehumánny.
    A tebou propagované požiadavky majú s holokaustom spoločné to, že boli jedným z jeho spúšťačov.
    publikované: 10.04.2009 19:50:27 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  15. ...
    ukaz mi jediny poziadavok ktory by nebol potrebny a uzitocny? Tato predposranost zo vsetkeho co sa kedy mihlo v nacistickom nemecku je typicka... V tejto logike aj stavanie dialnic predchadzalo holokaustu...
    publikované: 10.04.2009 20:34:26 | autor: mikesh (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. cieľ svätí prostriedky?
    hlavnou myšlienkou sú úplné a zdravé rodiny, treba dodržať všetky navrhované prostriedky na to, aby sme mali zdravú spoločnosť...prežijú len plnohodnotní, zodpovední, zdraví jedinci, inej cesty k náprave a ozdraveniu spoločnosti niet...atď.

    nejde o obmedzovanie ľudskej slobody, len si každý človek MUSÍ uvedomiť, že ide o právo ďalšej ľudskej bytosti na zdravý vývoj (akoby to bol niekto, kto s nami vôbec nesúvisí)...a to sa dá zabezpečiť jedine tým, že sa nebude môcť rozmnožovať kedy CHCE a s kým CHCE, pretože podľa kontrolného inštitútu bude pravdepodobne tým jedincom, ktorý svoje právo na zdravý vývoj a reprodukciu zmeškal ;)

    ach jo...len som zhrnula (podľa mňa) podstatu, takto si to myslel?

    a pri holokauste išlo o podobné myšlienky...eugenika, vyvolená rasa, právo rozhodovať o živote a smrti, dôstojnosti, slobodnej vôli nevhodných jedincov...pretože rovnako platilo, ťe cieľ svätí prostriedky a musíme sa zbaviť nepriateľa v záujme zdravej spoločnosti
    publikované: 10.04.2009 20:35:05 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. ak máš na mysli obštrukciu sociálnu a nie biologickú,
    nezakladaj svoje požiadavky na biologických obmedzeniach, ale posilni sociálne opatrenia...

    ak si myslíš, že jadro problému spočíva v anarchii plodenia a zakladania rodín, nehovor, že ide o sociálnu obštrukciu...

    protirečíš si, pokiaľ tvrdíš, že o genofond vôbec nejde a pritom sú tvoje požiadavky založené výlučne na jeho manipulácii...

    neskôr sa znovu vraciaš k tvrdeniu, že nie genetika, ale výchova ovplyvňuje život jednica najviac...prechádzaš z jedného brehu na druhý...aj keď v podstate hovoríš o výchove človeka zabezpečenej (geneticky, psychicky) zdravými jedincami...

    je naivné myslieť si, že v dnešnom vývoji vedy môžeš ovládnuť evolúciu, resp. zamedziť jedincovi, aby sa rozmnožoval...je to protiprírodné, viedlo by to skôr k celospoločenskej vzbure...

    publikované: 10.04.2009 20:51:32 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  18. taktiež predpokladáš, že
    stav dnešnej spoločnosti (kriminalita, duševné choroby, sklony k násiliu a všetky s tým súvisiace deformácie či degenerácie) je dôsledkom nezdravých rodín...

    už v 30tych rokoch sa diali podobné pokusy o zbavenie viny - niektorí zločinci sa vďaka domnienke (genetike v plienkach), že za všetko môže genetika či výchova, zriekali zodpovednosti za svoje činy...ich argumenty neustali...ty si myslíš to isté...pričom ide len o domnienky a nie o nepopierateľné fakty!!! navyše sa o týchto veciach len diskutuje...

    a potom, ak nás najviac formuje výchova, načo tak radikálne obmedzovať genetický výber, navyše, ak sa genetické zmeny prebiehajú pomalšie, ako tie výchovné?

    genetické mutácie sú navyše nevyhnutnou súčasťou evolúcie, budú vznikať neustále, pretože sa organizmy stále reprodukujú a vznikajú "chyby" (resp. odchýlky) bez ohľadu na to, či ich "rodičia" boli alebo neboli zdraví...ale do tohto by som veľmi nechcela zabŕdať...
    publikované: 10.04.2009 21:09:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  19. nepoznáte synonynum pre slovo "navyše"? :))
    už som asi dosť unavená...
    publikované: 10.04.2009 21:10:46 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  20. mikesh, ty predposranosťou rozhodne netrpíš :-)
    Jedinú požiadavku, ktorá by nebola potrebná a užitočná, ti neukážem.

    Nepotrebná, neužitočná a nebezpečná je totiž základná idea, ktorá za tvojimi požiadavkami stojí - idea, že niekto má právo obrať ostatných ľudí o slobodu konania a o zodpovednosť zaň, že má právo vnútiť im postavenie nesvojprávnych otrokov, povinných podriaďovať sa svojvôli akejsi autority, ktorá im stanoví pravidlá, podľa ktorých musia žiť.

    A to už nehovorím o tom, že požiadavky, aké si sformuloval, sa nedajú vynútiť inak ako násilím, a že nie je v silách žiadnej moci vynútiť si a ustrážiť ich stopercentné dodržiavanie.

    Ďalej neponúkaš ani náznak riešenia pre prípady, kedy jedinci nesplňujúci požiadavky osvieteného inštitútu pozostávajúceho z odborníkov napriek všetkému splodia deti nesplňujúce prísne kritéria fyzického a duševného zdravia.

    Čo s nimi ctený inštitút a nepredposraná spoločnosť zložená zo zodpovedných jedincov ako si ty urobí?

    Utratí ich ako zvieratá?
    publikované: 10.04.2009 22:17:48 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  21. racan a ostatny pseudohumanisti
    vazena pani ucitelka a spol... to prave nieje o zbaveni sa zodpovednosti kazdeho jedinca ale naopak, ak si nedokazete nieco vo svojich ... hlavach predstavit to este neznamena ze to nieje mozne... a uzitocne. A to ked ma clovek dedicnu chorobu, vie o riziku ze dieta moze byt postihnute a predsa ho splodi je totalne idiotstvo a nezodpovednost. takisto je idiotstvo pozerat sa na to ako kazdy doslova magor a clovek bez zodpovednosti moze plodit deti... Racan... pozri su uplnu verziu mojho clanku a s riesenim: antik.estranky.sk
    publikované: 11.04.2009 10:25:06 | autor: mikesh (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. mikesh :) my sa poznáme?
    ja práveže veľmi rada domýšľam dôsledky niektorých teórií...o eugenike a dopadoch genetických manipulácií na humanizmus a spoločnosť som pred pár rokmi sama napísala jednu skromnú štúdiu...viem si to dobre predstaviť, len naše predstavy sa odlišujú...ja v tom vidím hrozbu, ty zase riešenie problémov spoločnosti...

    naši milí páni doktori ma pred pár mesiacmi vystrašili tým, že bude mať moje dieťa downov syndróm, 5 týždňov som v strachu čakala na výsledky, priznám sa, že som uvažovala aj nad potratom...ver mi, ak by si sám cítil, ako v tebe rastie nový človek, ktorý sa navyše hýbe, zmenil by si názor a nepremýšľal tak pragmaticky a nedovolil ho zabiť...ak by to bolo tvoje dieťa...

    myslíš si, že by ľudia nechali iných ľudí rozhodovať o živote svojich detí bez odporu? u mňa šlo o piaty mesiac tehotenstva, žiadne dedičné choroby sme v rodine nemali...naša medicína a aj samotná genetika nie je na takom stupni, aby mohla 100percente rozhodovať o živote a smrti človeka...

    a ak by aj bola, veda má slúžiť človeku a neoberať ho o jeho slobodné rozhodnutia! človek by sa nemal stať prostriedkom na dosiahnutie cieľa, spoločnosť by mala slúžiť človeku a nie naopak...to tvrdil už Kant...a ja s ním súhlasím...
    publikované: 11.04.2009 10:50:29 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  23. a ešte niečo...
    vhodnejšie by bolo možno reagovať na vyššie napísané komenty a protiargumenty...ak niekoho odkážeš na rozšírenú verziu toho istého, neodpovieš mu na otázky, ktoré ti položil...

    kladieš veľkú váhu na genetiku a výchovu a prepokladáš, že ak budú v poriadku tie, aj spoločnosť bude zdravá...opomínaš však, že by museli vložiť právo rozhodovať o rozmnožovaní ľudí do rúk vyvolenej skupine, ktorej by sme sa nemohli vzpriečiť, ergo, zbavil by si nás slobodnej vôle v záujme budúcej zdravej spoločnosti...a to ti dobrovoľne človek nedovolí...

    zodpovednosť za svoje konanie, za zdravú spoločnosť sa nedá vynútiť...možno ju nenútene korigovať, ako pri výchove detí...
    publikované: 11.04.2009 11:12:54 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. mikesh, tvoje požiadavky sa nepochybne dajú uskutočniť.
    Práve z toho mi nabieha husia koža.
    publikované: 11.04.2009 12:31:38 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  25. dionea
    o aplikacii a rozhodovani odbornikov kto a ako... by sa dalo popisat kopa stran... ale otom som nepisal... Islo mi predovsetkym o to aby nie kazdy jednoducho povedane blbec nemal deti... a to nemyslim blbec vzdelanim ale blbec ludsky... Na vsetko mozne clovek robi testy a potrebuje povolenie ale na taku dolezitu vec ako rodicovstvo nie? Vlada ludi obmedzuje v mnohych veciach ale to je vporiadku ze? Alebo treba zit podla urcitych pravidiel? ale aj otom to je. A spolocnost ma sluzit cloveku... ktoremu? kazdemu? vladnucej vrstve? anarchia? komunizmus?
    publikované: 11.04.2009 15:58:39 | autor: mikesh (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ani ja som mikesh nepísala len o rozhodovaní odborníkov
    aj keď je to jeden z mnohých protiargumentov, nereagoval si na podstatnejšie, mám pocit, akoby si ani nebol autorom týchto článkov...pokiaľ nedokážeš obhájiť svoje tvrdenia v takejto jednoduchej diskusii...niet o čom

    v momente, keď sme počali dieťa, som pravdepodobne nebola "ľudský blbec", spĺňala by som všetky tvoje požiadavky...aj keď sa stále bojím, ako zvládnem úlohu matky...ide o to, že jedna malá pochybnosť lekárov a zlé výsledky nespoľahlivých testov by mohli zabiť takmer životaschopné zdravé dieťa...pretože, ak by sa potvrdilo, že má DS, a matka by súhlasila (v duchu tvojich požiadaviek) s potratom, nešlo by o potrat v pravom slova zmysle, ale o násilné vyvolanie pôrodu, pri ktorom by sa dieťa nechalo bez pomoci umrieť...a to je podľa teba humánne? konalo by sa tak v záujme zdravej humánnej spoločnosti?

    napriek tomu, že si antikresťansky orientovaný jedinec, postupuješ rovnakým spôsobom ako kresťanstvo...aj oni majú súbor pravidiel, ktoré musia páry splniť (prejsť poučením atď.), aby mohli vstúpiť do zväzku manželského, sú nútení starať sa o svoje deti, byť si verní a žiť usporiadaným životom podľa božích prikázaní do konca svojho života...odlišujete sa len v cieľoch, kým oni tak konajú v záujme posmrtného života a večného spasenia, ty chceš mať "raj" na zemi, v zdravej spoločnosti...

    nečudujem sa, že ťa táto komparácia nepotešila...

    a spoločnosť by mala slúžiť rovnako každému...




    publikované: 11.04.2009 17:42:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. dionea
    nemozem reagovat na vsetky namietky, ani nemienim, to by som nic ine nerobil... pokial ide o tvoju skusenost, to je samozrejme tvoja osobna vec... a ani v tom clanku sa nikde nepise o tom ze by matka bola nutena ist na potrat, kazdopadne dana moznost tam byt musi... Jasne, zabit zdravy zivot, nie je dobra vec, ale na druhej strane lepsie nez nechat dieta narodit postihnute, bez moznosti vyvoja a zivota ako ma zdravy clovek. Avsak strasna precitlivelost zo strany spolocnosti co sa tyka potratov a zabijania nenarodeneho zivota atd... zvlast u veriacich je len uboha kratkozrakost, keby cirkev a veriaci ludia takisto ako proti potratom bojovali proti vojnam a zabijaniu vseobecne, zabijaniu dospelych ludi ktory uz maju svoj zivot a rodiny, tak by to malo aspon nejaky vyznam a vojny, teror a relovucie by neboli na dennom poriadku.
    Pokial ide o planovane rodicovstvo... samozrejme ze by sa tieto poziadavky museli vzit a diskutovat medzi ludmi, nez by sa uvideli do praxe, ale kazdopadne by museli byt aj donucovacie prostriedky pretoze vzdy a vsade sa najdu jedinci nezodpovedi... atd.
    ale povedz uprimne, co je zle na poziadavkach aby deti nemali deti, aby rodicia boli zrele a zodpovedne osobnosti?
    publikované: 13.04.2009 11:48:47 | autor: mikesh (e-mail, web, autorizovaný)
  28. tou mojou osobnou vecou som chcela naznačiť (zovšeobecniť),
    že by bolo veľmi ťažké nastaviť tvoje požiadavky a nasledné opatrenia tak, aby nezahynuli aj zdraví jedinci...

    obmedzil by si základné ľudské právo - právo na život, pravdepodobne by bolo ešte viac potratov (aj keby to ľudia nechceli), pričom by mnoho z tých splodených detí malo šancu na normálny zdravý vývoj, pretože je diskutabilná každá tvoja požiadavka, aj hranica, po ktorej je jedinec dospelý...

    a pritom nie som proti potratom, viem, že sa žena môže dostať do situácie, kedy iné východisko nevidí...spoločnosť zachováva základné ľudské práva a aj slobodu rozhodovania, paradoxne aj pri potratoch...

    tvoje požiadavky sú nastavené na osobnosti každého z nás a boli by veľmi ťažko merateľné - či už zrelosť, zodpovednosť jedinca...aj psychológia je veľmi mladá veda, aby mohla neomylne rozhodovať o tom, či si spôsobilý mať deti...a potom, zodpovednosť a zrelosť človeka sa často preukáže až pár rokov po splodení dieťaťa, nemyslíš? veď koľko žien a mužov zostane zaskočených, keď si uvedomia, že so svojím partnerom nedokážu žiť?

    a ako tvrdila vyššie eulalia, zostalo by ti veľmi málo adeptov na rodičovstvo...

    najväčší problém vidím v donucovacích prostriedkoch...opäť by si sankcioval to, za čo ľudstvo veľmi dlho bojovalo...slobodu

    a v takejto neslobodnej krajine by občania asi nechceli žiť, ja určite nie...buď by si zmenili občianstvo alebo by sa odsťahovali ;) a zostalo by ti pár zdravých jedincov...no ktorá zrelá osobnosť si nechá hovoriť do toho, za akých požiadaviek sa môže rozmnožovať a doborovoľne by znášala sankcie, ak by ich porušila?

    skús si urobiť na blogu anketu a uvidíš :)
    publikované: 13.04.2009 12:35:34 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  29. no...
    myslim ze zrelost a zodpovednost jedinca meratelne su... aj ked tazsie, a psychologia ma sposoby ako to zistit a aj to robi napr. pri rozhodovani o zvereni dietata do opatrovnictva atd. Takze test je v podstate tiez akurat uz "po funuse" :)
    Ovsem zaujalo ma to stymi partnermi...
    "veď koľko žien a mužov zostane zaskočených, keď si uvedomia, že so svojím partnerom nedokážu žiť?"
    No to je sice pekne ale ked to nevedia nech si nerobia deti. Ved dieta nieje pokusny kralik... Skusime to, mozno spolu budeme zit a mozno sa dokonca o to aj dokazeme postarat alebo to vychovat? Takto to nema byt, zial zatial je.
    No o donucovani, najlepsie samozrejme je ked to ludia ... vacsina... zacne povazovat za normalnu prirodzenu vec, totiz to, zobrat plnu zodpovednost za to dieta a nemnozit sa nahodne resp. bez umyslu skutocne vychovavat deti.
    ...a potom to by sa samozrejme nedalo aplikovat v jedinej krajine....
    publikované: 14.04.2009 16:14:32 | autor: mikesh (e-mail, web, autorizovaný)
  30. a este aby som nezabudol...
    jasne anketa... netreba, ja viem ze vacsina je proti tomu, ale to este neznamena ze nazor vacsiny je nazor spravny a pravdivy... ako sa uz v minulosti mnohokrat potvrdilo
    publikované: 14.04.2009 16:15:52 | autor: mikesh (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Psychicke zdravie
    Ivan, pochybujem, že spĺňaš všetky požiadavky rodičovstva. Psychicky zdravý, kvôli chorobne protikresťanským názorom určite nie si. Ak by si navštívil psychiatra určite by ti dal lieky!!! Teda rodičom by si nemohol byť.
    publikované: 02.07.2009 15:06:13 | autor: Dado (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014